SAP Web IDE: de verbinder tussen business en IT?

SAP Web IDE is de nieuwe ontwikkelomgeving van SAP om SAPUI5 applicaties, geschikt voor laptop, tablet en smartphone, te maken. Wat kun je allemaal verwachten in deze omgeving? Hoe kan deze omgeving business en IT dichter bij elkaar brengen? Dat lees je in deze blog.

Van WebDynpro en Eclipse naar SAP Web IDE

Al jaren zijn we binnen SAP land gewend om met “What You See Is What You Get” (WYSIWYG) applicaties te maken met WebDynpro. Met de komst van SAPUI5 was het voor velen een domper om te zien dat hiervoor in Eclipse alleen een tekst editor was en geen WYSIWYG editor. We zagen dat SAP het gebruik van SAP UI5 steeds meer promootte als hét hulpmiddel om mooie en consistente UI’s te maken voor SAP en dat er wat losse tools kwamen om sneller applicaties te maken zoals de AppBuilder. Nu is het moment daar dat er een WYSIWYG editor voor SAPUI5 is die ook nog eens web-based is: SAP Web IDE.

De SAP Web IDE stelt ons in staat om het proces van prototyping, ontwikkeling, testen en deployment veel simpeler en sneller te kunnen doen. Het is de door SAP aanbevolen manier om SAPUI5 applicaties te bouwen.

SAP_Web_IDE_blog1

Hoe brengt de SAP Web IDE business en IT dichter bij elkaar?

Een van onze klanten is sinds anderhalf jaar bezig om web applicaties te maken met SAPUI5. De meest gestelde vragen tijdens de ontwikkeling van applicaties waren of er geen tools waren om het ontwikkel proces te versimpelen en vooral sneller te maken en of er geen eenvoudige manier was om in SAPUI5 responsive schermen te maken. Niet alleen deze problemen kunnen we oplossen met de SAP Web IDE maar ook de volgende, voor de klant zeer relevante onderwerpen:

  • WYSIWYG: met de “What You See Is What You Get” xml view editor kunnen SAPUI5 UI elementen door middel van drag & drop op een scherm gezet worden op de juiste positie. Dit maakt het eenvoudiger om schermen te bouwen.
  • Prototyping met gebruikers: omdat het bouwen van schermen zoveel gemakkelijker gaat kan dit binnen het prototyping proces samen met de gebruikers gedaan worden zodat de ontwikkel cyclus verkort wordt.
  • Eenvoudig testen op verschillende schermformaten: De gemaakte applicatie kan eenvoudig, in de Web IDE, getest worden op verschillende schermformaten. Testen voor een smartphone, tablet of een desktop wordt zo wel heel eenvoudig.
  • Huidige projecten verder ontwikkelen in Web IDE: Omdat mijn klant al anderhalf jaar bezig was met SAPUI5 ontwikkelingen is het natuurlijk erg belangrijk dat de huidige applicaties geïmporteerd kunnen worden zodat er uiteindelijk één omgeving is waar alle SAPUI5 ontwikkelingen plaatsvinden. Een snelle test hiervan toonde aan dat dit zonder enkel probleem kan.
  • Verbeterde samenwerking tussen ontwikkelaars: Omdat de Web IDE, de naam zegt het al, web-based is heb je geen installatie nodig van een ontwikkelomgeving. Iedereen werkt op dezelfde omgeving wat de consistentie ten goede komt omdat iedereen te allen tijde dezelfde versie van de toolset gebruikt.

SAP_Web_IDE_blog2

Wanneer kun je gebruik maken van de SAP Web IDE?

Er zijn verschillende manieren waarop gebruik gemaakt kan worden van de SAP Web IDE. Twee daarvan zijn cloud gebaseerde oplossingen en er is een “on premise” oplossing voor bedrijven die niet via de cloud willen werken.

  • De eerste oplossing is om gebruik te maken van het HANA Cloud Platform. Het HANA Cloud Platform bevat de Web IDE waarmee eenvoudig applicaties gebouwd kunnen worden. Wel moet er voor “on premise” systemen een connectie gemaakt worden via de cloud connector.
  • Voor bedrijven die geen gebruik maken van het HANA Cloud Platform is er ook een mogelijkheid om alleen de SAP Web IDE af te nemen in de cloud. Hierbij geldt nog steeds dat de connectie met “on premise” systemen via de cloud connector gemaakt moet worden.
  • Als derde optie is er binnenkort de mogelijkheid om de SAP Web IDE te gebruiken op het HANA XS platform dat “on premise” staat. Met SP09 van HANA, die eind dit jaar verwacht wordt, zal het mogelijk zijn om de SAP Web IDE binnen de bedrijfsmuren te gebruiken.

Wat kunnen we nog verwachten?

In de toekomst zal er ook integratie met SAP Mobile Platform (SMP) mogelijk worden via de Kapsel API’s en komt er een mogelijkheid om naast HANA XS en SAP Gateway services ook gebruik te maken van de Integration Gateway zoals deze in SMP gebruikt wordt. Ook het bouwen en deployen van apps op SMP zal dan mogelijk worden. Door de SMP integratie wordt het dan heel eenvoudig om SAPUI5 applicaties te maken en deze als app op mobiele devices te gebruiken.

Conclusie

Al met al veel goed nieuws op SAP UX gebied. Het maken van user interfaces voor SAP was nog nooit zo eenvoudig als met de SAP Web IDE. Het vereenvoudigt het ontwikkelproces enorm en het is eindelijk mogelijk om gebruikers te betrekken tijdens het prototypen. Er is een betere integratie met SAP Fiori omdat uitbreidingen op Fiori heel eenvoudig gedaan kunnen worden in de SAP Web IDE. In de toekomst worden deze voordelen nog aangevuld met de mogelijkheid deze applicaties via SAP Mobile Platform te ontsluiten.

Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *